Volgend event

Het Belgische Team

Eventing

Eventing

Eventing is de meest complete “combined” competitie. Het is een echte “paardentriatlon” bestaande uit dressuur, cross country en een springproef.

De bedoeling van de cross country is de snelheid, uithouding en springmogelijkheden van het paard en de kennis van de ruiter te testen. Het bestaat uit hindernissen gemaakt uit vaste natuurlijke materialen. Eventing is één van de 3 olympische disciplines. 

Lees meer

Dressuur

Dressuur

Dressuur is de ultieme expressie van paardentraining en wordt beschouwd als de kunst van de paardensport. Deze olympische discipline geeft de impressie dat het paard de bewegingen op eigen commando uitvoert. Paard en ruiter rijden een aantal bewegingen, gekend als “figuren” in een volledig vlakke piste van 40x20m of 60x20m.

 De piste is omgeven door een aantal letters, waarop de figuren gereden moeten worden. Het paard moet de 3 gangen (stap, draf en galop) tonen, alsook vlotte overgangen. Een of meerdere juryleden geven op elke figuur een punt van 0 tot 10. De opgetelde punten vormen een bepaald percentage en de ruiter of team met het hoogste percentage wint.

Lees meer

Jumping

Jumping

Jumping is één van de 3 Olympische disciplines.

Het is internationaal gezien de populairste discipline in de paardensport. Paard en ruiter moeten een springparcours afleggen met 10 à 13 hindernissen in een binnen- of buitenpiste.

Het doel is het parcours in de opgelegde volgorde zonder fouten af te leggen. Indien een deel van een hindernis tegen de vlakte gaat of indien het paard weigert, worden fouten aangerekend. Afhankelijk van het type wedstrijd is de winnaar de combinatie met de minste strafpunten, de snelste tijd of met het hoogste aantal punten.

Lees meer

Endurance

Endurance

Bij endurance worden de uithouding en gezondheid van de paarden getest. De wedstrijd bestaat erin zo snel mogelijk een traject gaande van 20 tot 160km af te leggen. Onderweg worden er op vaste plaatsen verplichte dierenartscontroles gehouden. 

Pas indien de hartslag en het ademhalingsritme van het paard onder bepaalde waarden is en het paard in goede conditie verkeert mag men de wedstrijd voortzetten. Bij het minste probleem wordt het paard uit de wedstrijd genomen.

Lees meer

Horseball

Horseball

Deze discipline wordt per ploeg beoefend. In het spel staan twee ploegen van elk 6 ruiters tegen over elkaar.

Deze moeten, terwijl ze in het zadel blijven, een bal oprapen die is voorzien van zes lederen handgrepen. Door middel van een spel van passen, aanval en verdediging moeten de spelers de bal in de doelen aan elk van beide speelhelften van het terrein (25m x 65m) krijgen.

Omwille van de kracht en de snelheid van de actie dienen de spelers de regels grondig te kennen en strikt toe te passen. Het spel komt slechts volledig tot zijn recht wanneer de arbitrage, de manier van spelen en de geest van het spel het nodige respect voor het paard opbrengen.

Lees meer

Mennen

Mennen

Mennen is de oudste competitieve hippische sport. Het is een discipline zonder “ruiters”, maar wel met “menners” die op een voertuig zitten dat getrokken wordt door één, twee of vier paarden.

Het bestaat uit 3 onderdelen: dressuur, marathon en kegelrijden. De eindklassering wordt bepaald door de som van strafpunten, die de menner verzamelt over de 3 onderdelen. 

Lees meer

Para-equestrian

Para-equestrian

Sinds 2006 is para-equestrian de achtste erkende discipline van de FEI. Para-equestrian is competitieve paardensport voor ruiters met handicap. Via de Paralympics beschikken para-equestrian ruiters over hun eigen Olympische Spelen, de Paralympics. Die gaan door vlak na en op dezelfde locatie als de Olympische Spelen.

 De voorbije jaren is deze discipline ook in Vlaanderen in een stroomversnelling gekomen. Meer en meer ruiters vinden hun weg naar deze competitie waarin gereden wordt in 5 verschillende graden naargelang van de beperking. Graad Ia voor de grootste beperking, graad IV voor minimale beperking. Daartussen graden Ib, II en III.

De beoordeling van mobiliteit, kracht en coördinatie geeft de deelnemers een medisch-functioneel profiel. Elk profiel past in een van de 5 verschillende graden. De competitie binnen iedere graad kan op die manier beoordeeld worden op basis van de vaardigheid van iedere deelnemer op het paard zonder specifiek rekening te moeten houden met de beperking.

Deelnemers mogen aangepaste hulpen gebruiken, zoals beschreven in hun classificatiedocument.

Lees meer

Reining

Reining

Reining is een pure en tevens spectaculaire dressuurproef die gereden wordt volgens opgelegde figuren (pattern). Ieder pattern omvat een opéénvolging van grote cirkels (uitgestrekte galop) en kleine cirkels (verzamelde galop), galopwissels, rolbacks ( 180° wending over de hakken), spins (pirouettes van 360° op de achterhand ) en sliding stops (glijdend stoppen). De hele proef wordt in galop afgelegd. 

Het paard wordt beoordeeld volgens de precisie, de controle en de kalmte waarmee het de verschillende manoeuvres uitvoert. Na het in aanmerking nemen van alle fouten, hierin bepaald, tegen de uitvoering van een pattern en de algemene prestatie van het paard, moeten er punten gegeven worden voor de zachtheid, de finesse, de houding, de snelheid en het gezag waarmee de verschillende manoeuvres uitgevoerd worden, bij gecontroleerde snelheid, wat de moeilijkheidsgraad verhoogt en het spannender en aangenamer maakt voor een publiek. 

Lees meer

Voltige

Voltige

Bij deze discipline galoppeert het paard aan de linkerhand rond een cirkel van minimum 15m diameter terwijl de voltigeurs als gymnasten meerdere figuren uitvoeren op de rug van deze.

De voltige bestaat uit de voorstelling van verschillende oefeningen die op de rug van het paard uitgevoerd worden in harmonie met deze.

Een voltigeploeg bestaat uit acht voltigeurs en een reserve, een longeerder en een paard.

Lees meer

Omkadering