De week van 19 tot en met 25 augustus 2019 wordt enorm belangrijk voor de Belgische paardensport. Dan vinden de Europese kampioenschappen jumping, dressuur en paradressuur plaats in het Kralingse Bos in Rotterdam (www.rotterdam2019.com).

De aandacht gaat naar de Belgische jumpingruiters die zich in Rotterdam als ploeg moeten proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Rotterdam wordt min of meer de laatste kwalificatiekans voor de Belgische ploeg.

De Belgische dressuurruiters willen uiteraard niet onderdoen voor hun springende collega’s. Ook zij willen naar Tokio en proberen dat als ploeg ook te realiseren in Rotterdam.

Voor de paradressuurploeg is Rotterdam een uiterst belangrijke afspraak één jaar voor de Paralympische Spelen in Tokio.

In de week na Rotterdam wordt het spannend voor onze eventingruiters. Die moeten vol aan de bak in het Duitse Luhmühlen (28 augustus – 1 september). Ook de Belgische eventingploeg moet zich daar proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Dan zijn er ook nog enkele EK’s van de niet-Olympische disciplines. Zo gaan de Belgische menners – vierspan - voor niet minder dan een medaille op hun EK in Donaueschingen, ook al in Duitsland. Dat gebeurt tussen 15 en 18 augustus. Na het WK brons van vorig jaar en het brons van in Aken is die medaille zeker realistisch.

Op hetzelfde moment (17 augustus) vindt in Euston Park, in Engeland, het EK endurance plaats. Gecontroleerd een parcours van 160 kilometer afleggen blijft een enorme uitdaging.

Tot slot is er in Portugal ook het EK horseball. Dat vindt plaats van 12-17 augustus. Horseball wordt wel eens een combinatie van polo, rugby en basketbal genoemd. België stuurt drie ploegen naar Portugal.